Net zoals in 2012 heeft Doe Maar zijn zoveelste comeback gevierd in het prachtige Burgerweeshuis. 400 man in een intiem poppodium. Wat een stunt en dat zowel gisteren als vanavond in aanloop op de concerten in Antwerpen (10 Juni, Lotto Arena) en Amsterdam (14/15/18 Juni, Ziggodome).

Zoals bij elk Doe Maar-concert is er altijd wel iemand een hele goede plek wist te bemachtigen door een slimme truc. Ineens kwam er een vrouw met de mededeling “is het goed dat ik mijn kind naast jou zet” en daar stonden ze dan met zijn tweetjes. Het oppassen viel niet heel zwaar ;-).

Het concert begon iets voor negen uur en duurde maar liefst 2 uur en een kwartier.de meeste hits kwamen voorbij, waarop Bandleider Henny Vrienten grapte “ik wist niet dat wij zoveel hits hadden”. Het maakte het publiek weinig uit of ze nou het overbekende “Doris Day” zongen of het wat minder bekende “Regen”.

Eventjes dacht ik tijdens het intro van “Rumah Saya” dat ook tijdens dit concert het onderwerp “Sylvana Simons” werd aangesneden, aangezien het elke dag in de media gaat over de afkomst van Simons door haar uitlatingen. Het bleef bij gewoon een lied over “allochtonen”. Tja, Doe Maar was natuurlijk ook wel ver voor het TMF-tijdperk.

Echter Simons wil de politiek in en dat is ook een onderwerp, die Doe Maar aansneed in de jaren ’80. Volgens Ernst Jansz is “Man O Man” een lied, die ook vandaag de dag van toepassing is. “Er is een man die heel erg links is, die waarschijnlijk later het bankwezen in gaat”.

De sfeer zat er goed in en de band was een geheel met veel interacties naar elkaar toe. Tijdens het citaat van het liedje “Macho”, “Ik heb nooit kunnen wennen aan mannen onder elkaar” word geknipoogd naar een van de gastmuzikanten en Henny Vrienten maakte duidelijk dat het liedje “Bang” over het paranoïde gevoel ging dat hij kreeg van zijn sterrendom, maar dat hij over zijn angsten nu wel heen is.

Vrienten is tekstueel op alle fronten uniek, zo wist hij het publiek te waarschuwen dat mensen hun geduld op de proef werd gesteld toen hij een intro gaf van meer dan een minuut (in tegenstelling tot vele muzikanten, doet Doe Maar niet aan speeches, die nergens over gaan). Hij stelde namelijk de band in raptempo voor, maar Rene van Collem, Ernst Jansz, Jan Hendriks en hemzelf niet, want… “die kennen we wel”.

Opmerkelijk genoeg danste de hele zaal en zong het publiek elk nummer mee vanaf de eerste seconde. Het klopte allemaal, al leek een snoertje van de keyboard van Ernst Jansz niet goed te zitten. Nadat deze een keer bijgesteld werd, ging het nogmaals verkeerd. Toen er niks aangedaan werd was er niks aan de hand en ging iedereen vrolijk verder en toen Ernst de tekst vergat van “De Bom”, maakte het niemand wat uit.

Ook viel het mij op dat alle gastmuzikanten centraal kwamen te staan in het eerste uur, niet door een lange saaie jam-sessie, maar gewoon tussen de liedjes door. Gitarist Jan Hendriks stond ook dit keer in het midden op de voorgrond en daar is ook Doe Maar uniek in,dat maakt Doe Maar misschien wel de sympathiekste band van Nederland.

Doe Maar kan nog minstens 32 jaar mee met zo’n perfecte licht- en geluidshow (net zoals het gelijknamige nummer, die opgedragen werd aan de vrouw van Henny Vrienten)… wat een sfeer. Geniet van de komende concerten, waar in tegenstelling tot de try-outs verzekerd worden van het brengen van het nummer “Nederwiet” en van een aantal gastmuzikanten. Te denken valt bijvoorbeeld aan… Kenny G, waarmee Doe Maar de Single “5446 Is Mijn Nummer 2 maanden geleden uitbrachten.

Mocht je in 2012 spijt hebben dat je bepaalde Merchandise niet hebt gekocht. In LOTTO Arena & Ziggodome heb je een tweede kans, waar tevens diverse boeken en CD’s te koop zijn van Ernst Jansz.

Geen van de 3 Ziggodome-concerten is nog niet uitverkocht, dus koop gerust nog een kaartje:

http://www.ticketmaster.nl/artist/doe-maar-tickets/875611?brand=nl_livenation

Ook kan je kaarten nog kopen voor het enige Belgische concert:

http://www.viagogo.nl/Antwerpen/Lotto-Arena-Kaartjes/_V-9956/Doe-Maar-Kaartjes

Luister naar Doe Maar – Discography – Spotify – Playlist.

KOOP @ AMAZON / ITUNES (Klik Op De Afbeeldingen)

Doe maar – De singles (Het complete singles overzicht)

Symphonica In Rosso 2012 (Live)
Doe Maar

(Blu-Ray)

(CD)

(MP3)

Versies / Limmen Tapes

5446 Is Mijn Nummer – Single

Doe Maar Remixen

Advertenties